Brez glutena in vegansko

Kava z izvlečki gob: edinstvena kombinacijo okusa in koristi za zdravje

Andrej Mihelič Jan 31, 2024

Kava z izvlečki gob: edinstvena kombinacijo okusa in koristi za zdravje

Kava je priljubljena pijača, ki jo pridobivajo iz praženih in mletih zrn kavovca. Obstaja več vrst kavovcev, vendar se najpogosteje uporabljajo arabika in robusta. V zmernih količinah lahko kava poveča budnost, izboljša razpoloženje in vpliva na kognitivne funkcije, vendar je pomembno paziti na pretirano uživanje kofeina, saj lahko povzroči negativne učinke, kot so nespečnost, nervoza in povečan srčni utrip.

 

Da bi izničili njene negativne učinke, so začeli kavo združevati s snovmi, pridobljenimi iz gob, običajno gob znanstveno znanih kot adaptogeni. Adaptogeni so naravne snovi, ki naj bi pomagale telesu pri prilagajanju na stres in izboljševanju splošnega počutja. Najpogosteje se uporabljajo gobarske vrste, kot so chaga, cordyceps, lion's mane, Reishi in Turkey tail.

 

 • Goba čaga (Inonotus obliquus) vsebuje antioksidante in naj bi imela protivnetne in protivirusne lastnosti. Uporablja se lahko za podporo imunskemu sistemu in zmanjšanju utrujenosti, pogosto pa je predpisana tudi kot pomoč ljudem z alergijami in infekcijami.
 • Gobi glavatec (Cordyceps sinensis) pripisujejo adaptogene lastnosti in izboljšanje energije ter vzdržljivosti. Prav tako naj bi podpirala dihalni sistem, saj naj bi izboljšala absorbcijo kisika in aerobično zmogljivost.
 • Goba resasti bradovec (Hericium erinaceus) naj bi podpirala delovanje možganov in zmožnost obnavljanja živčnih celic, prav tako naj bi depresijo in ankcioznost.
 • Goba reishi (Ganoderma lucidum) pomaga zmanjšati stres, izboljšati spanje in podpirati splošno dobro počutje ter imunski sistem.
 • Goba pisana ploskocevka (Trametes versicolor) naj bi pomaga pri uravnavanju mikrobnega ravnovesja v prebavnem traktu, kar ima lahko pozitiven vpliv na prebavno zdravje.
 • Lisičke so polne vitamina D in imajo zelo visok naraven koncentrat vitaminov B, ki igrajo ključno vlogo pri pretvorbi hrane v energijo, proizvodnjo seratonina in sprožanju encimov, vključenih v sintezo nevrotransmiterjev in rast živcev.

 

 

Prednosti napitkov z izvlečki gob so naslednje:

 

 1. Povečana energija in zmanjšanje utrujenosti

Goba Cordyceps, na primer, je znana po svojem potencialu za povečanje vzdržljivosti in zmanjšanje utrujenosti. Poskusite organsko kavo z gobo Cordyceps in lisičkami »Go Tireless« za resnično osvežujočo izkušnjo, ki ne le prebuja vaše brbončice, ampak tudi podpira naravno energijo skozi dan.

 

 1. Podpora imunskemu sistemu in zmanjšanje stresa

Reishi goba je cenjena zaradi svoje sposobnosti krepitve imunskega sistema. Okusite moč narave s kakavom Go Relax, obogatenim z lisičkami in gobo Reishi, ki je idealna izbira za ohranjanje zdravja vašega imunskega sistema z vsakim požirkom.

 

 1. Pomoč pri kognitivnih funkcijah

Goba resasti bradovec je znana po svojem potencialu za podporo kognitivnim funkcijam. Raziskave kažejo, da lahko njeno redno uživanje izboljša spomin, koncentracijo in kognitivne sposobnosti. Ko se združi z vonjem in okusom kave, ustvarja edinstveno doživetje za vaše čute. Uživajte v edinstvenem doživetju za vaše čute z organsko kavo »Go Sharp«, obogateno z gobo resastega bradovca in lisičk.

 

 1. Antioksidativne lastnosti

Gobe, ki jih najdemo v izvlečkih gob za kavo, so naravni viri antioksidantov. Antioksidanti pomagajo pri boju proti prostim radikalom v telesu, kar lahko zmanjša oksidativni stres in podpira splošno zdravje.

 

 1. Uravnavanje vnetij

Goba čaga je znana po svojem protivnetnem delovanju. Poskusite organsko kavo Go Glow s čago in lisičkami, ki lahko pomaga uravnavati vnetja v telesu, kar ima lahko dolgoročne koristi za vaše zdravje.

 

 1. Pomoč pri prebavi

Gobi, kot sta pisana ploskocevka in čaga, lahko pomagata pri uravnavanju prebavnega sistema. Organska kava »Go Beauty«, obogatena z njima, s svojimi edinstvenimi lastnostmi spodbuja zdravo mikrofloro v črevesju, kar prispeva k boljši prebavi.

 

Kava z izvlečki gob ne le združuje okusne užitke kave, temveč tudi prinaša številne zdravstvene prednosti. Čeprav se zdi, da je kombinacija nekoliko nenavadna, je pridobila široko priznanje zaradi svojih edinstvenih lastnosti. Poskusite to inovativno pijačo in dovolite, da vas preseneti z okusom in pozitivnimi učinki na vaše celostno zdravje. Brez skrbi, gob se ne čuti. Če imate jemljete zdravila, pa vam priporočamo, da se pred začetkom rednega uživanja napitkov z izvlečki gob posvetujete z zdravnikom.