Brez glutena in vegansko

Šest skritih virov glutena, ki vas bodo presenetili!

Andrej Mihelič Nov 05, 2023

Šest skritih virov glutena, ki vas bodo presenetili!

Ko govorimo o prehrani brez glutena, se mnogi osredotočijo na očitne vire glutena, kot so pšenica, ječmen in rž. Vendar se gluten lahko skriva v številnih nepričakovanih in manj znanih izdelkih, kar lahko povzroči težave ljudem s celiakijo ali občutljivostjo na gluten. Tu je šest izdelkov, ki lahko vsebujejo gluten:

 

  1. Mešanice začimb:

Začimbe so praviloma brez glutena, medtem ko lahko mešanice začimb vsebujejo skrite sledi glutena. Proizvajalci lahko dodajo maltodekstrin, ki izvira iz pšenice, kot nosilec za arome. Poleg tega se lahko gluten dodaja tudi kot sredstvo za zgoščevanje. Pomembno je preveriti etikete in izbrati začimbe, ki so označene kot "brez glutena" ali so certificirane kot take.

 

  1. Lepilo za znamke:

Morda se sprašujete, kaj ima lahko skupnega lepilo za znamke in gluten. No, nekateri proizvajalci lepila za znamke uporabljajo gluten kot sredstvo za lepljenje etiket na embalažo. Gluten v lepilu je lahko prisoten v majhnih količinah, vendar je dovolj, da povzroči težave ljudem, občutljivim na gluten. Pri nakupovanju izdelkov preverite, ali so označeni kot "brez glutena" ali se posvetujte s proizvajalcem, da se prepričate o vsebnosti glutena.

 

  1. Omake in prelivi:

Mnoge komercialne omake in prelivi lahko vsebujejo skrite sledi glutena. Na primer, sojina omaka, ki je pogosta sestavina v azijski kuhinji, vsebuje pšenični gluten. Prav tako lahko nekatere druge omake vsebujejo skrite sestavine, ki izvirajo iz glutena za zgoščevanje ali dodajanje arome. Pomembno je preveriti oznake izdelkov in izbrati alternativo, ki je označena kot "brez glutena".

 

  1. Kozmetika in osebna nega:

Mnogi se ne zavedajo, da se lahko gluten skriva v nekaterih kozmetičnih izdelkih, kot so šamponi, balzami, in losjoni za telo. Sestavine, kot je pšenični protein, so včasih dodane za izboljšanje teksture ali kot vlažilci v kozmetičnih izdelkih. Posamezniki s celiakijo ali občutljivostjo na gluten naj izberejo kozmetiko, označeno kot "brez glutena".

 

  1. Kopalne bombice

 

Kopalne bombice, priljubljen dodatek za sprostitveno kopel, morda vsebujejo sestavine, ki izvirajo iz glutena. Čeprav se zdi, da so kopalne bombice bolj povezane z nego telesa kot s prehrano, nekatere lahko vsebujejo sestavine, kot je pšenični škrob ali druge glutenske sestavine, ki se uporabljajo za povečanje trdnosti, teksture ali arome. Če ste občutljivi na gluten ali imate celiakijo, je pomembno preveriti sestavine v kopalnih bombicah.

 

  1. Lekarniški izdelki:

Presenečeni boste, ko boste izvedeli, da se lahko gluten nahaja tudi v nekaterih lekarniških izdelkih, kot so vitamini, dodatki prehrani in zdravila. Pogosto so sestavine, kot je škrob, ki lahko izvira iz pšenice, uporabljene kot sredstvo za vezavo v tabletah ali kapsulah. Vedno je priporočljivo preveriti zdravniški ali farmacevtski vir, če ste občutljivi na gluten.

 

Pri izogibanju glutenu je ključnega pomena skrbno branje etiket in ozaveščenost o morebitnih skritih virov glutena v različnih izdelkih, tudi tistih, ki se zdijo nepovezani z prehrano. Vedno je priporočljivo poiskati potrditev ali se posvetovati s strokovnjakom glede vaših prehranskih potreb.