Veganski in brezglutenski recepti

Kostanjev kruh brez glutena

Andrej Mihelič Feb 16, 2024

Kostanjev kruh brez glutena

Sestavine za kostanjev kruh brez glutena:

500 g Hammermühle mešanica za peko kostanjevega kruha

5 g suhi kvas

450 ml tople vode

20 g olje

Dodatno: 1 model za kruh, premera 25 cm

 

Čas priprave: 55 min

Čas peke/kuhanja: 1 h

Skupni čas: 2 h

 

Priprava

1 Najprej vmešajte suhi kvas v mešanico za peko in dodajte olje ter vodo.

2 Nato vse skupaj dobro pregnetite približno 10 minut s kaveljčkom za testo vašega ročnega mešalnika.

3 Nato model za kruh malo namastite ali obložite s peki papirjem. Nato vlijte testo v model, ga pokrijte z vlažno krpo in pustite vzhajati približno 45-60 minut.

4 Medtem segrejte pečico na 210 °C, z zgornjim/spodnjim gretjem.

5 Ko mine čas vzhajanja, lahko testo premažete s malo olja in ga zarežete z nožem. Tako boste dobili dodatno hrustljavo rjavo skorjo. Poleg tega lahko testo tudi potresete s malo moke.

6 V zadnjem koraku postavite testo v pečico za 50-60 minut, dokler kruh ne postane zlato rjav.

 

Nasvet:

  1. Za peko kruha brez modela zmanjšajte vodo v receptu za približno 100 ml in odstranite 2 žlici mešanice za peko. Po potrebi vmešajte mešanico v testo.
  2. Če želite kruh dlje časa hraniti, ga priporočamo narezati na rezine in zamrzniti. Tako lahko kruh vzamete iz zamrzovalnika po obrokih, ga popečete in uživate.