Celijakija je avtoimunska bolezen, pri kateri uživanje glutena - beljakovine, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu, rži in ovsu - povzroča poškodbe tankega črevesja. Čeprav se zdi, da je življenje brez glutena izziv, se z ustrezno informiranostjo lahko spoprimemo z njo na pozitiven in izpolnjujoč način.

 

Kako prepoznati celijakijo: Simptomi celijakije se lahko razlikujejo od osebe do osebe in vključujejo prebavne težave, utrujenost, kožne težave in še več. Pomembno je biti pozoren na te znake in se posvetovati z zdravnikom za diagnozo.

 

Brezglutenska prehrana: Ključno zdravljenje celijakije je 100% brezglutenska prehrana. To pomeni izogibanje žitom, ki vsebujejo gluten, ter uživanje nadomestnih živil, kot so riž, koruza, kvinoja in drugi brezglutenski izdelki. Pri nakupovanju in pripravi hrane bodite pozorni na morebitne sledi glutena, ki se lahko skrivajo v neoznačenih živilih ali pri pripravi v skupni kuhinji.

 

Izzivi in nasveti: Sprememba prehrane lahko predstavlja izzive, vendar obstaja veliko brezglutenskih alternativ za skoraj vsak živilski izdelek. Pomembno je biti pozoren na oznake na embalaži in se naučiti brati seznam sestavin. Več o branju embalaž lahko izveš tukaj.

Slovensko društvo za celijakijo organizira tudi številne dogodke, publikacije in izobraževanja, ki kjer člane in njihove izobražujejo o bolezni celiakiji in o varni izbiri živil ter o pasteh, ki nanje prežijo pri brezglutenski dieti.

 

Brezglutenski izdelki v naši trgovini: Naša spletna trgovina ponuja široko paleto brezglutenskih izdelkov (klikni tukaj), ki vam omogočajo, da uživate okusno in raznoliko prehrano brez skrbi. Od pekovskih izdelkov, testenin, mok, sladic in še več - imamo vse, kar potrebujete za pripravo okusnih brezglutenskih obrokov.

 

Ne glede na to, ali ste bili nedavno diagnosticirani s celijakijo ali že živite brez glutena, upamo, da vam bo naša ponudba in informacije olajšala pot do zdravega in zadovoljnega življenja brez glutena. Odkrijte naše brezglutenske izdelke in začnite svoje popotovanje že danes!