V naši trgovini te čaka izbor raznolikih izdelkov z oznako "brez laktoze".  Svoje brbončice lahko razvajaš s čokoladami brez laktoze, si posladkaš dan s piškoti brez laktoze, uživaš v odličnih njokih brez laktoze in še mnogih drugih dobrotah. A kaj točno pomeni ta oznaka?

Preobčutljivost na laktozo (laktozna intoleranca) je presnovna motnja, ki se pojavi zaradi zmanjšane dejavnosti ali odsotnosti encima laktaze v prebavnem sistemu. Posamezniki s to motnjo se različno odzivajo na prisotnost laktoze v hrani. Po mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) so bili simptomi laktozne intolerance opaženi pri nekaterih posameznikih že po zaužitju manj kot 6 g laktoze. Večina ljudi s to motnjo pa lahko brez večjih težav uživa hrano, ki vsebuje do 12 g laktoze naenkrat, in celo več, če se zaužitje razporedi čez ves dan.

Označevanje živil z navedbo brez laktoze ni predpisano z uredbo kot to velja za označbo brez glutena (več si lahko prebereš tukaj). Na podlagi evropskih priporočil pa smo tudi v Sloveniji sprejeli Priporočila o merilih, ki naj bi jih izpolnjevala živila z navedbo brez laktoze in živila z navedbo naravno brez laktoze.

Priporočila določajo, da se z oznako "brez laktoze" lahko, če vsebnost laktoze ne presega 0,1 g/100 g živila v prometu, prostovoljno označijo:

- „mleko in mlečni izdelki, katerim je zaradi priprave, predelave ali načina proizvodnje, bila vsebnost laktoze znižana in končni izdelek za uživanje ne presega 0,1g laktoze /100g živila.

- sestavljeni izdelki, ki vsebujejo mleko, mlečne izdelke in/ali mlečne sestavine, ki kot končni izdelek za uživanje ne vsebujejo laktoze v količini, ki ne presega 0,1g laktoze /100 g živila.“

 

Označba mora vsebovati podatke, ki odražajo dejansko vsebnost laktoze: »vsebnost laktoze: ne presega 0,1 g/100 g ali 100 ml« ali podobno navedbo (npr. Laktoza: <0,1 g/100g), ki ustreza dejanski vsebnosti laktoze.

 

Z oznako »naravno brez laktoze« pa se lahko označijo živila, ki ne vsebujejo mleka, mlečnih izdelkov in/ali mlečne sestavine in za katere se dokaže, da so na trgu istovrstna živila, ki vsebujejo laktozo, v primeru da vsebujejo sestavine, ki so naravno brez laktoze in/ali za katere se dokaže, da je laktoza lahko prisotna kot vir navzkrižne kontaminacije in ima vzpostavljen sistem nadzora nad kontaminacijo.

              Npr. kokosov jogurt

 

Z uporabo oznake "NARAVNO BREZ LAKTOZE" se zagotovi razlikovanje med živilom, ki mu je bila odstranjena laktoza in ki vsebuje mleko ali mlečno sestavino, ter živilom, ki naravno ne vsebuje laktoze (mleka ali mlečnih izdelkov). To omogoča boljše razumevanje za potrošnike in preprečuje morebitno zavajanje glede vsebnosti laktoze v živilih. Informacije na živilih zlasti ne smejo zavajati z napeljevanjem, da ima živilo posebne značilnosti, čeprav imajo dejansko vsa podobna živila take značilnosti. Več o praksah poštenega informiranja pa lahko izveš tukaj.

 

Vabimo te, da si ogledaš našo celotno ponudbo izdelkov brez laktoze in odkriješ, kako lahko še danes uživaš v okusnih dobrotah brez nepotrebnih skrbi.